rodeappels.jpg

Apple schikt merkconflict voor 60 miljoen dollar.

Het oorspronkelijk in Hongkong gevestigde bedrijf Proview International liet in 2001 de naam IPAD als merk registreren in China. Deze merkrechten werden in 2006 voor ongeveer € 42.000 aan Apple verkocht. Dat dacht Apple tenminste … want de Chinese dochteronderneming Proview Technology bestreed de geldigheid van deze overeenkomst.

Aangezien Proview Technology zelf ook tablets op de markt brengt, werd Apple vervolgens aangeklaagd wegens merkinbreuk. Naast een behoorlijke financiële vergoeding werden ook excuses van Apple geëist.

Of er ook excuses zijn gemaakt, is niet naar buiten gebracht. Maar wel is inmiddels duidelijk geworden dat Apple de zaak heeft geschikt voor een slordige 60 miljoen dollar. Beide partijen blij: het in moeilijkheden verkerende Proview Technology kan haar schulden gaan betalen en voor Apple ligt nu eindelijk de weg open om ook in China – na de Verenigde Staten de grootste afzetmarkt voor Apple – de iPad op de markt te brengen.